Πολιτική, πολιτικοί και Web 2.0

Η ραγδαία έλευση του Web 2.0 με την ανάπτυξη διαδικτυακών εργαλείων και υπηρεσιών όπως youtube, myspace, wikis, facebook και την όλο και πιο εκτεταμένη χρήση πολυμεσικών blogs (podcast blogs, vlogs) έχει συντελέσει στην αναζωπύρωση των συζητήσεων για την επίδραση του διαδικτύου στην πολιτική επικοινωνία και το μάρκετινγκ.

Αν επιχειρούσε κανείς να συνοψίσει την ειδοποιό διαφορά της σημερινής με την προ web 2.0 εποχή θα μπορούσε να πει πως οι σημερινές υπηρεσίες και εργαλεία αρχίζουν να προσομοιάζουν πιστότερα με όλο και περισσότερες ‘πραγματικές’ εξωιντερνετικές συμπεριφορές. Από τα παλιότερα meet ups στις προκριματικές των Αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2004, όπου δίκτυα υποστηρικτών οργάνωναν συναντήσεις σε διάφορα μέρη. Μέχρι ένα φιλικό διαδικτυακό σκούντημα στο facebook και τα εργαλεία παραγωγής και διάδοσης περιεχομένου από τους ίδιους τους χρήστες. Σε κάθε τομέα φαίνεται πως όσο η τεχνολογία εξελίσσεται οδηγούμαστε σε μια αμφίδρομη αφομοίωση της με τον φυσικό κόσμο.

Στην πολιτική επίδραση τώρα που μπορεί να έχει η χρήση της. Αυτή μπορεί να αξιολογηθεί κάθε φορά ανάλογα με το μέγεθος των εντυπώσεων και των αντιδράσεων που προκαλεί ένα διαδικτυακό γεγονός. Από την ικανότητα εισχώρησης τέτοιων θεμάτων στην agenda των παραδοσιακών ΜΜΕ. Από πολιτικές και οργανωτικές μεταβολές που μπορεί να οφείλονται στη χρήση της τεχνολογίας. Άφησα για το τέλος τον αντίκτυπο στην κάλπη γιατί αυτός θεωρώ πως θα εξακολουθεί να είναι – για απροσδιόριστο ακόμα χρονικό διάστημα- το αποτέλεσμα της αλλελεπίδρασης περισσότερων διεργασιών.

Σε ό,τι αφορά τώρα κάποια παραδείγματα, αναφέρω ορισμένα. Δείτε σχετικά με τον Conrad Burns στο youtube

Επίσης ενδιαφέρον έχει πως χρησιμοποιεί ο ανερχόμενος Barack Obama το facebook

Και η AlQaeda φαίνεται να χρησιμοποιεί αρκετά αποτελεσματικά το διαδίκτυο για την οργάνωση αυτού που λέγεται ως χαλαρό και άτυπο δίκτυο υποστηρικτών και συνεργατών. Δείτε αυτό.

Σύμφωνα με πρόσφατο ενημερωτικό μήνυμα από
politics online αξίζει να ψάξει κανείς για τη χρήση του myspace από τον Phil Angelides και του Facebook από Jim Webb. Ο πρώτος δημιούργησε μια βάση 7.600 φίλων, ενώ ο δεύτερος έκανε διαθέσιμο εκλογικό υλικό και βίντεο μέσω facebook.

Αναφορά επίσης οφείλουμε και στον έξυπνο κύριο webcameron
όπως και στην Angela Merkel
και στους Royal και Sarkozy

4 thoughts on “Πολιτική, πολιτικοί και Web 2.0

  1. social media life style « Αλέξανδρος Μελίδης

  2. Διακυβέρνηση 2.0. Εκεί που το μέσο δεν αρκεί για το μήνυμα. « Αλέξανδρος Μελίδης

  3. Ο Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα: Ένας προσωπικός απολογισμός. – Αλέξανδρος Μελίδης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s