Για την ιστορία

Την συζήτηση που προκάλεσε το επίμαχο βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ Δημοτικού παρακολουθώ στον τύπο και την μπλογκόσφαιρα. Πλήρη άποψη χωρίς να το έχω ακόμη στα χέρια μου δεν θέλω να εκφέρω. Το ΒΗΜΑ (28-1-07) φιλοξένησε , μεταξύ άλλων, άρθρο της Χριστίνας Κουλούρη και του Αντώνη Λιάκου. Η πρώτη έθεσε, με ευφυή ισορροπία, καλοδιατυπωμένες επιφυλάξεις για αμφότερες τις προσεγγίσεις συγγραφής της Ιστορίας, την «παραδοσιακή» και την «πολιτικώς ορθή». Ο δεύτερος στάθηκε στις ουσιαστικές ελλείψεις (ειδικευμένοι δάσκαλοι, ώρες, βιβλιοθήκες) που χρονίζουν στη διδασκαλία του μαθήματος.

3 thoughts on “Για την ιστορία

  1. Το πρόβλημα του Λιάκου είναι ότι έχει δίκαιο και για αυτό έχουν πέσει να τον φάνε. Τον Λιάκο τον έμαθα από αυτό το βιβλίο: Λιάκος Αντώνης, Πως Στοχάστηκαν το Έθνος Αυτοί που Ήθελαν να Αλλάξουν τον Κόσμο;

    Το βιβλίο μπορείς να το κατεβάσεις από εδώ http://www.antibaro.gr/istoria.php (ποτέ δεν πίστευα ότι αυτό το site θα μου χρησίμευε σε κάτι).

  2. ioannisk
    Ευχαριστώ για το link.Το βιβλίο το έχω μισοδιαβάσει. Στην αυξανόμενη σχετική ελληνική βιβλιογραφία περί έθνους-εθνικισμού προτείνω και το «Ο Λόγος του Εθνικισμού, Αμφίσημο σημασιολογικό πεδίο και σύγχρονες τάσεις» του Νίκου Δεμερτζή.

  3. Στο Αντίβαρο υπάρχει και το βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού. Η πηγή ωστόσο είναι η ιστοσελίδα του υπουργείου ΕΠ&Θ. Δυστυχώς η «ανακάλυψή» του θέλει λίγη υπομονή: http://www.ypepth.gr -> Το εκπαιδευτικό σύστημα -> Πρωτοβάθμια εκπαίδευση -> Δημοτικό -> Διδακτικά πακέτα Δημοτικού… Καλή αναζήτηση και ψυχραιμία σε όλους: νοικοκυρές, εκσυγχρονιστές, υπαλλήλους αλλοδαπών υπεξ, επαΐοντες και ανθρωποφάγους. Όλοι έχουν δικαίωμα στο Λόγο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s