«Ελεύθεροι, επιτηρούμενοι»…

…είναι ο τίτλος άρθρου του Στέλιου Παπαθανασόπουλου στα Νέα που πάει τη συζήτηση για τη χρήση κάμερας εκεί που δεν την πήγαν οι τηλεσχολιαστές. Στην καρδιά δηλαδή του προβλήματος που είναι ότι η χρήση κάμερας πέρα απο την όποια, αμφιλεγόμενη και ατεκμηριώτη ακόμα, προσφορά στη δημόσια ασφάλεια , θα έχει σίγουρα βαθιά επίδραση στην ατομική και συλλογική οργάνωση της καθημερινότητας.

Αναφέρει μεταξύ άλλων ο καθηγητής « Η χρήση της κάμερας από μόνη της δεν λέει τίποτα. Το ζητούμενο είναι οι σύνθετες σχέσεις ανάμεσα στην τεχνολογία και τη διαχείρισή της από την εξουσία. Με άλλα λόγια, το θέμα που τίθεται έχει να κάνει με την επίδραση των νέων τεχνολογιών στον τρόπο, τον τύπο, την οργάνωση και τις συνήθειες της καθημερινής ζωής…. Οι δυνατότητες ενός δεσποτικού κράτους, υποστηρίζει ο Γκίντενς, εξαρτώνται από την ύπαρξη κοινωνιών στις οποίες το κράτος μπορεί να διεισδύσει επιτυχώς στις καθημερινές δραστηριότητες του μεγαλύτερου μέρους των υπηκόων του.»

Βέβαια, αυτές οι ανησυχίες δεν απαντώνται εύκολα και γρήγορα όπως γίνεται με τα δημοσκοπικά ψευτοδιλήμματα του τύπου «Πιστεύετε πως οι κάμερες απειλούν ή προστατεύουν τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα;(βλ. VPRC Ιανουάριος 07 στην Καθημερινή).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s