Μηχανισμοί δυσφήμησης

Οι σκανδαλώδεις πτυχές του κόσμου της πολιτικής – υπαρκτές ή μη, περισσότερο ή λιγότερο επινοημένες- απολαμβάνουν προνομιακή κάλυψη απο τα ΜΜΕ. Αρκεί και μόνο η υποψία σκανδάλου ή πολλές φορές ακόμα και μια λανθάνουσα οσμή για να έρθει ένα θέμα στην επικαιρότητα και να παραμείνει μέχρι να υπερεξαντληθεί η δημοσιογραφική του αξία.

Σκανδαλοθηρία και ανάλαφρη διάθεση συνιστούν τις επικρατούσες επικοινωνιακές συνθήκες στον κόσμο των ΜΜΕ, κυρίως της τηλεόρασης αλλά όχι μόνο. Η εκτιμώμενη δημοσιογραφική αξία ενός θέματος ανεβαίνει κατακόρυφα όταν σε αυτό εμπλέκονται και  πολιτικά πρόσωπα. Τέτοια θέματα φέρνουν στο προσκήνιο ηθικά αμφιλεγόμενες προσωπικές επιλογές των πρωταγωνιστών. Οι πολιτικές διαστάσεις τέτοιων υποθέσεων όχι μόνο δεν είναι αμελητέες. Αλλά με δεδομένο το παρατεταμένο διάστημα των μοντέρνων προεκλογικών εκστρατειών στις δυτικές δημοκρατίες, έχουν και εκλογικό κόστος για πρόσωπα και παρατάξεις.

Όλα αυτά τα έχουν πολύ καλά κατά νου τα πολιτικά επιτελεία. Ειδικά όσα είναι επιφορτισμένα με την έρευνα ανταγωνισμού. Αυτός ο τομέας τείνει όλο και περισσότερο να εξελιχθεί αποκλειστικά σε ένα μηχανισμό περίτεχνης διασποράς βλαπτικών φημών και ανακίνησης ‘σκοτεινών’ ιστοριών για τον αντίπαλο. Αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι μιας ολοκληρωμένης επικοινωνιακής στρατηγικής η με κάθε μέσο δυσφήμηση του αντιπάλου. Η επιτυχία τέτοιων επιχειρήσεων λίγη σχέση έχει με την αλήθεια του κατηγορητηρίου. Περισσότερο εξαρτάται απο την εικόνα και τις εντυπώσεις που προκαλεί στο κοινό των ΜΜΕ η εξέλιξη του θέματος, η αλληλουχία των ‘αποκαλύψεων’ και το σύνηθες όργιο των πιο απίθανων εικασιών.

Οι μηχανισμοί δυσφήμησης λειτουργούν στο δικό τους παρασκήνιο και μεθοδεύουν πως θα φέρουν στο προσκήνιο το παρασκήνιο των άλλων. Η άλλη όψη της δουλειάς τους είναι να διαχειρίζονται κρίσεις εξεουδετερόντας πλήγματα απο παρεμφερή χτυπήματα της άλλης μεριάς. Και σε αυτό το παιχνίδι, εννοείται,  χάνει όποιος δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένος.

Αν και υπάρχουν εκατοντάδες παραδείγματα , αφορμή για το άρθρο στάθηκαν οι παρακάτω σύνδεσμοι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s