Όλα στο φώς

Διαφάνεια, συμμετοχή, λογοδοσία. Έννοιες κλειδί για την λειτουργία κάθε πολιτικού συστήματος που σέβεται την ιστορία του και υπολογίζει στα σοβαρά τη μελλοντική του νομιμοποίηση ενώπιον των πολιτών.

Όλα στο φως. Φράση με την οποία κανείς δεν διαφωνεί και που ακούγεται συνήθως μετά την αποκάλυψη κάποιου σκανδάλου χωρίς όμως ποτέ να καταλήγουμε κάπου. Μέχρι την επόμενη φορά.
Τι, πως, ποιοι, και πότε ακριβώς. Ερωτήματα μιας στοιχειώδους προσπάθειας για διαφάνεια στις διαδικασίες παραγωγής δημόσιας πολιτικής. Τι ακριβώς θέλουμε να είναι στο φως; Με ποιους τρόπους θα έρχεται; Ποιοι και με τι ρόλους θα ..»βλέπουν στο φως¨; Και κάθε πότε;

Η δράση και η πράξη. «Το Sunlight Foundation ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2006 με στόχο τη χρήση της επαναστατικής δύναμης του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών για να ενδυναμώσει τους πολίτες να μάθουν περισσότερα για το Κογκρέσο και τη δράση των εκλεγμένων τους αντιπροσώπων  και έτσι, να συμβάλει στη μείωση της διαφθοράς, να διασφαλίσει μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία από την κυβέρνηση και να καλλιεργήσει τη δημόσια εμπιστοσύνη στους ζωτικούς θεσμούς της δημοκρατίας.»

Ένα από τα project του, μαζί με το participatory politics foundation είναι το opencongress το οποίο είναι μια ανοικτή, πρακτική και εύχρηστη πλατφόρμα ενημέρωσης και συμμετοχής κάθε ενδιαφερόμενου σχετικά με την ροή εργασιών στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

Όσοι ενδιαφέρεστε για τη διαφάνεια, τη συμμετοχή και την κοινωνική λογοδοσία στην πολιτική ζωή, αξίζει να μπείτε στον κόπο ενός sign up στο opencongress.

Θα είχε ενδιαφέρον μια μελέτη για ένα ανάλογο πιλοτικό πρόγραμμα σε κάποιο φορέα της Ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε μάλιστα να είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της προγραμματικής δέσμευσης του ΠΑΣΟΚ για όλες τις υπογραφές υπουργών στο διαδίκτυο.

One thought on “Όλα στο φώς

  1. Αλέξανδρος Μελίδης: Όλα στο φώς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s