Πολιτικής επικοινωνίας αναγνώσματα

Πριν λίγες μέρες παρέλαβα το «The Political Communication Reader«. Μια πυκνή συλλογή αναγνωσμάτων από κείμενα κλειδί για την κατανόηση του ολοένα διευρυνόμενου πεδίου της σύγχρονης Πολιτικής Επικοινωνίας.Όντας ευτυχής που οι συγγραφείς (Ralph Negrine και James Stanyer) ήταν και με την ευρεία έννοια ακόμη είναι δάσκαλοι μου, συστήνω ανεπιφύλακτα το βιβλίο σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την πολιτική επικοινωνία είτε ακαδημαϊκά ή ακόμα και ‘επαγγελματικά’.

Καθόλου τυχαία, νομίζω, το πρώτο ανάγνωσμα προέρχεται από το εγκυκλοπαιδικής αξίας βιβλίο «Κοινή Γνώμη» του Walter Lippmann που γράφτηκε το 1922! Mπαίνω στον πειρασμό μιας μετάφρασης:

«Η κατασκευή της συναίνεσης δεν αποτελεί νέα τέχνη. Είναι μια πολύ παλιά τέχνη που υποτίθεται θα έπρεπε να έχει εκλείψει με την εμφάνιση της δημοκρατίας.Όμως, δεν έχει εκλείψει. Στην πραγματικότητα έχει βελτιωθεί στην τεχνική της καθώς πλέον βασίζεται στην ανάλυση παρά σε γενικούς κανόνες. Έτσι, ως αποτέλεσμα ερευνών ψυχολογίας και σε συνδυασμό με τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, η δημοκρατική πρακτική περνά σε νέα φάση. Μια επανάσταση λαμβάνει χώρα. Απείρως σημαντικότερη από οποιαδήποτε μεταβολή στην οικονομική εξουσία.

Εντός του βίου της γενιάς που έχει τώρα τον έλεγχο των δημοσίων υποθέσεων, η πειθώ έχει καταστεί ενσυνείδητη τέχνη και όργανο της δημοφιλούς διακυβέρνησης. Τις συνέπειες κανείς μας δεν είναι ακόμα σε θέση να κατανοήσει. Όμως, δεν θα ήταν προφητεία να λέγαμε ότι η γνώση της κατασκευής συναίνεσης θα μεταβάλει κάθε πολιτικό υπολογισμό και θα τροποποιήσει κάθε πολιτικό πρόταγμα».

Την συνέχεια την ξέρουμε ή μήπως όχι;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s