Ο χειρισμός, ο εξολοθρευτής άγγελος και ο μικρόκοσμος της ενημέρωσης

Το θέμα του πως χειρίστηκε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου την επίσκεψη που δέχθηκε από τον επιχειρηματία Πάπιστα έχει υπέρεξαντληθεί σε σχέση με την πραγματική του σημασία. Όμως αξίζει να αναδείξουμε μια άλλη του διάσταση που δεν έχει συζητηθεί όσο θα έπρεπε.

Σε ανάλογη περίπτωση, σε άλλες χώρες του αναπτυγμένου κόσμου, ο ίδιος χειρισμός πιθανότατα θα χαρακτηριζόταν  πετυχημένος, αν όχι αυτονόητος. Όπως βλέπουμε αυτό δεν ισχύει για την σημερινή Ελλάδα που το καθιερωμένο σύστημα παραγωγής πολιτικής ενημέρωσης και επικοινωνίας είναι αυτοκαταστροφικά εθισμένο στην ωμή χειραγώγηση πράξεων και αντιλήψεων.

Ο εν λόγω χειρισμός της μη χρησιμοποίησης της επίσκεψης για ενορχήστρωση εξελίξεων, ‘βολεύει’ το σύστημα πολιτικής ενημέρωσης και επικοινωνίας, καθώς εμφανίζεται ως ακατανόητος σύμφωνα με τις παραδεδεγμένες αξίες μεγάλης μερίδας του.  «Δεν ήξερε; Δεν ενημέρωσε; Δεν συντόνισε; Η μας λέει ψέμματα ή δεν κάνει καλά τη δουλειά του». Αυτή η εντύπωση διακινείται, δύο μέρες τώρα, από ένα  κλειστοφοβικό σύστημα πολιτικής  ενημέρωσης και επικοινωνίας. Ένα μικρόκοσμο επαγγελματιών της επικοινωνίας και της πολιτικής που όλο και περισσότερο απομονώνονται από την κοινωνία αναπαράγοντας, ομολογουμένως περίτεχνα, ξεπερασμένες συμβάσεις και προκαταλήψεις.  Όλο και περισσότερο οι πρωταγωνιστές αυτού του μικρόκοσμου μοιάζουν με εκείνους του Μπουνιουέλ στην ταινία ‘Εξολοθρευτής Άγγελος’. Οι αναλογίες είναι εντυπωσιακές καθώς βλέπουμε τους αριστοκράτες της ενημέρωσης να αδυνατούν να απεγκλωβιστούν από τον μικρόκοσμο που τρέφει και ανακυκλώνει τα πιο ταπεινά τους, επαγγελματικά μόνο ευχόμαστε, ένστικτα.

Το ευτύχημα είναι πως ο κόσμος αρχίζει και το αντιλαμβάνεται καλύτερα από άλλοτε. Είναι πλέον σαν να παρακολουθούν συνέχεια το παραπάνω έργο, άσχετως πόσοι έχουν δει το αριστούργημα του Μπουνιουέλ.