Στο άλλο έργο θεατές.

Η κριτική στον τρόπο επιλογής γενικών και ειδικών γραμματέων στα υπουργεία και στελεχών σε διάφορους φορείς του δημοσίου προσλαμβάνει δραματικούς τόνους στο λόγο των ΜΜΕ και της αντιπολίτευσης. Όσοι ασκούν κριτική δίνουν έμφαση σε τρία κυρίως ζητήματα. Πρώτον, στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης των διαδικασιών. Δεύτερον, στα προβλήματα που η καθυστέρηση προκαλεί στην εκτελεστική λειτουργία της κυβέρνησης. Τρίτον, στο ότι οι επιλογές που τελικά γίνονται ακυρώνουν τη χρονοβόρα ανοικτή διαδικασία αφού περιλαμβάνουν στελέχη με θητεία είτε σε προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ή και στα κομματικά του όργανα.

Αντιγράφω ένα δείγμα αυτής της κριτικής το οποίο επέλεξα απλά γιατί έτυχε να το σχολιάσω. Έγραψε λοιπόν ο Στάθης στην Ελευθεροτυπία:

Η κυρία Λίνα Μενδώνη, ξανά Γενική Γραμματέας στο Υπουργείο Πολιτισμού, όπου είχε επίσης υπηρετήσει στο παρελθόν, πάλι από την ίδια θέση κατά την περίοδο 1999-2004. Ολοι οι πολιτιστικοί συντάκτες χθες όλων των εφημερίδων μόνον καλά λόγια κι επαίνους είχαν να πουν για την κυρία Μενδώνη.

Γιατί λοιπόν χρειάστηκαν 60 μέρες και η «εξέταση» χιλιάδων βιογραφικών για να γίνει το αυτονόητο;….

στο ίδιο άρθρο λίγο μετά λέει:

απλώς αποδεικνύεται για μιαν ακόμα φορά ότι συχνά οι πιασάρικες κι αβασάνιστες «καινοτομίες» εκβαίνουν μαλθακίες.Προς επίρρωσιν τούτου: το 90% των γενικών γραμματέων που έχουν έως τώρα διορισθεί είναι ΠΑΣΟΚ (και το υπόλοιπο 10% μάλλον ΠΑΣΟΚ φίλοι, ΠΑΣΟΚ συγγενείς, ΠΑΣΟΚ κουμπάροι, ΠΑΣΟΚ επιστήμονες με ντοκτορά ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ εκ ΠΑΣΟΚ, κρυπτοΠΑΣΟΚ και ΠΑΣΟΚ πρασινοφρουροί).

Επειδή η επιφανειακή κριτική γίνεται εύκολα και «βολεύει» άφησα το παρακάτω σχόλιο:

Επειδή συχνά η επίκληση του «λαϊκισμού των άλλων» λειτουργεί και ως προκάλυμμα του λαϊκισμού που ακολουθεί, παρακαλώ αν σας είναι εφικτό, μπείτε στον κόπο να κατατάξετε τις παρακάτω επιλογές με βάση το, κάπως ισοπεδωτικό, ερμηνευτικό σας σχήμα.

– Μαργαρίτα Καραβασίλη (https://apps.opengov.gr/sec_cvs/html/karavasili.html)
– Μαρία Στρατηγάκη (https://apps.opengov.gr/sec_cvs/html/stratigaki.html)
– Διομήδης Σπινέλλης (https://apps.opengov.gr/sec_cvs/html/spinellis.html)
– Αρθούρος Ζερβός (http://www.foreignpress-gr.com/2009/11/blog-post_5039.html)

Πρόκειται για έναν κυριολεκτικά έντεχνο λαϊκισμό καθώς ο λόγος του Στάθη συνοδεύεται πάντα από, λιγότερο ή περισσότερο πετυχημένα, σκίτσα. Αυτό που παρατηρώ,  προφανώς δεν αφορά μόνο τον Στάθη, είναι ότι η κριτική που ασκείται στην ανοικτή διακυβέρνηση έχει μοιρολατρικά στοιχεία.  Διέπεται από μια παραδοχή,  άλλοτε κυνικά φανερή και άλλοτε πιο σιωπηλή,  πως ό,τι και αν γίνει θα είναι τελικά αναπότρεπτη η επανάληψη του ίδιου μεταπολιτευτικού έργου με άλλους πρωταγωνιστές.

Είναι εύκολο και βολικό το κανάκεμα των αδυναμιών και των ελαττωμάτων του λαού. Το δύσκολο είναι να δημιουργηθούν ευνοικές συνθήκες για την αξιοποίηση των προτερημάτων του. Είναι εύκολη και βολική η απαξιωτική κριτική. Το δύσκολο είναι να ερευνήσει κανείς σε βάθος, να συγκρίνει μεθοδικά τι συμβαίνει στον κόσμο και να τεκμηριώσει τις επιλογές του.

Κοινός παρανομαστής της κριτικής είναι η υποτιθέμενη ασυμφωνία μεταξύ των ανοικτών διαδικασιών και της αποτελεσματικότητας. Θυμίζει μάλιστα την σφοδρή  εναντίωση στους θεσμούς και τις διαδικασίες του ανοικτού κόμματος, όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση. Και τότε το μεγαλύτερο μέρος της κριτικής εστιάζε στην έλλειψη αποτελεσματικότητας και συντονισμού, μέχρι που οι επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου δικαιώθηκαν από το αποτέλεσμα των πρόσφατων εθνικών εκλογών.  Μάλιστα έτυχαν διεθνούς αναγνώρισης, αλλά και εγχώριας καθώς και η ΝΔ αρχίζει να εξασκείται.

Παρά το γεγονός ότι και η κλίμακα διαφέρει και το μεγέθος των συσσωρευμένων προβλημάτων της χώρας είναι μεγάλο, πιστεύω πως τελικά η ανοικτή διακυβέρνηση θα δικαιωθεί, από τα αποτελέσματα της φυσικά. Έτσι μάλλον και πάλι θα’ μαστε στο άλλο έργο θεατές.

3 thoughts on “Στο άλλο έργο θεατές.

 1. οι ανοιχτές διαδικασίες είναι θετικό βήμα, δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς μ’ αυτό. οι θέσεις των γ.γ. είναι πολιτικές και δεν νομίζω πως περίμενε κανένας πως θα επιλεγεί κάποιος που θα είναι εντελώς «αλλού» όσο αναφορά τον πολιτικό του προσανατολισμό. το θετικό είναι πως ο κάθε υπουργός έχει στη διάθεση του τα 10/20 καλύτερα βιογραφικά να διαλέξει τον γγ του υπουργείου του. επίσης πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι μπήκαν στη διαδικασία να στείλουν βιογραφικό (και κάποιοι απ’ αυτούς επιλέχτηκαν) που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είχαν ασχοληθεί καν.

  όλα αυτά είναι θετικά. το αρνητικό στην όλη ιστορία είναι το «βαθύ» πασοκ 🙂 κλισέ ο όρος, αλλά δυστυχώς υπήρξαν περιπτώσεις που έγινε επιλογή ανθρώπων με μοναδικό κριτήριο την κομματική τους ταυτότητα. τέτοιες εξαιρέσεις είναι που δίνουν πάτημα στον στάθη για να γράφει τέτοια σχόλια.

 2. Διάβασα το κείμενο 2 φορές και δεν είδα πουθενά να απαντώνται οι προβληματισμοί που εκ των πραγμάτων έχουν βάση, για αργοπορία στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού.

  Αναλίσκεστε στο να ερμηνεύετε τις προθέσεις των συντακτών, που δεν έχω καμία αμφιβολία, ότι πιθανότα να μην είναι οι πιο αγνές. Επίσης να επεκτείνω τον συλλογισμό σας, ότι τον τελευταίο μήνα έχουμε δει πολλά τροχιοδεικτικά δημοσιεύματα να επιτίθενται σε στενούς συνεργάτες του κ. Πανανδρεόυ.

  Το ζητούμενο όμως όπως το βλέπω εγώ είναι ότι χρησιμοποιήθηκε μια κατά τα άλλα αξιόλογότατη διαδικασία επικοινωνιακά, με ένα wordress που στήθηκε overnight και έδινε την αίσθηση ότι όλο αυτό προέκυψε σαν ιδέα της στιγμής παρά ως στρατηγική επιλογή. Τα αποτελέσματα, μετά από τόσες μέρες

  1. στην ουσία δεν υπάρχουν περιφερειάρχες, διοικητές οργανισμών και ένας μεγάλος αριθμός από γγ.

  2. Οι υπουργοί δεν νοείται να ασκήσουν εξουσία χωρίς ανθρώπους που εμπιστεύονται γύρω τους και είναι απόλυτα θεμιτό. Το αποτέλεσμα της διαδικασία λοιπόν είναι ότι, ενώ το ΠΑΣΟΚ ευαγγελίστηκε ανοικτή επιλογή σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, πάλι προτιμήθηκαν γνωστοί και παλιοί συνεργάτες με συνέπεια να βρεθούν απολογούμενοι υπουργοί επειδή έκαναν το αυτονόητο. Για να αντιληφθούμε πόσο πυροβολισμός στο πόδι ήταν όλη αυτή η φαεινή ιδέα, βρέθηκε ο κ. Μπίστης απολογούμενος στα κεντρικά δελτία επειδή επέλεξε ένας λαμπρό επιστήμονα απλά επειδή τον γνώριζε απο πρίν. Το ίδιο και η κ. Γεννηματά και πάει λέγοντας.

  3. Δεν λειτουργούν οι υπηρεσίες, δεν ξέρεις σε ποιον να αποτανθεί και επιπλέον δεν υπογράφει κανείς διοικητικός υπάλληλος μιας και δεν ξέρει τι του ξημερώνει αύριο, από την νέα πολιτική διοίκηση.

  Τέλος επειδή καλές προθέσεις δεν υπάρχουν στην πολιτική και όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος, εκεί πρέπει να εστιάζουμε και να είμαστε απλοί αντιγραφείς στο επικοινωνιακό επίπεδο καλών πρακτικών του εξωτερικού.
  Σε αυτά αν έχετε καμία απάντηση, άποψη, σχόλιο θα με ενδιέφερε να το ακούσω.

  • @doxaras

   Μάλλον έχετε δίκαιο, από το ελλειπτικό στύλ γραφής στο πόστ δεν προκύπτουν άμεσες απαντήσεις στην κριτική περί αποτελεσματικότητας των ανοικτών διαδικασιών από ορισμένα ΜΜΕ. Την ίδια κριτική νομίζω υιοθετείτε και εσείς καθώς πιθανόν αντιλαμβάνεστε ως «επικοινωνιακό» το εγχείρημα.

   Αν και εκεί με το wordpress μου το μπερδέψατε λίγο, μάλλον καταλήγω στο ότι θεωρείτε πως η αξιολογότατη διαδικασία αδικήθηκε, επικοινωνιακά πάντα, από το ταπεινό πρότυπο του opengov έτσι γρήγορα που έπρεπε να αναπτυχθεί.

   Στα υπόλοιπα τώρα, είναι σαφές νομίζω σ’ όλους ότι οι ανοικτές διαδικασίες έχουν επιφέρει ένα σόκ σε διάφορα επίπεδα ενός συστήματος που εδω και 180 χρόνια λειτουργούσε όπως το γνωρίσαμε και εμείς. Η άποψή μου είναι ότι αυτό το σοκ προσμετράται στα θετικά της προσπάθειας. Ποτέ άλλοτε η πολιτική δημόσια σφαίρα δεν ασχολήθηκε τόσο με την στελέχωση του κρατικού μηχανισμού. Όταν εναλλάσονταν οι κυβερνήσεις στο παρελθόν οι σχετικές τοποθετήσεις είτε καταγράφονταν σε ένα άρθρο μια και έξω ή περνούσαν τμηματικά ως μονόστηλα.

   Για την αποτελεσματικότητα και τα κενά ας περιμένουμε την αμείλικτη πραγματικότητα να απαντήσει στο μέλλον. Θυμίζω πως παρά το ότι ποτέ ανάλογες επιλογές στελεχών από προηγούμενες κυβερνήσεις δεν γνώρισαν τέτοια κριτική στο παρελθόν, αυτό δεν τις εμπόδισε να αποτύχουν με πάταγο με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα εκείνες του Καραμανλή του νεώτερου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s