Δημόσια Δεδομένα, Πραγματικά Δημόσια.

Φανταστείτε πως θα ήταν η καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας αν είχαν πραγματικά ελεύθερη πρόσβαση στα Φ.Ε.Κ, σε νομοθετικές πράξεις της διοίκησης κ.ο.κ μέσα  από μια πλατφόρμα με δυνατότητες σύνθετης και προσωποποιημένης αναζήτησης με RSS. 

Πόσοι πόροι δημιουργικότητας, καινοτομίας και γνώσης θα απελευθερόνονταν αν καθένας είχε πλήρη και ανεμπόδιστη ηλεκτρονική πρόσβαση σε ανοικτά αρχεία με πρωτογενή ερευνητικά δεδομένα του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα; Ίσως αρκετοί για να ανέβαζαν την Ελλάδα, σε συνδυασμό με μια γενικότερη αλλαγή πολιτικής, αρκετές θέσεις στους αντίστοιχους δείκτες της  παγκόσμιας κατάταξης.

Ο Δημόσιος Τομέας (κρατικοί οργανισμοί, ΟΤΑ, ρυθμιστικές αρχές) σήμερα συλλέγει, παράγει, αναπαράγει και μεταδίδει ένα μεγάλο εύρος από πληροφορίες σε πολλούς τομείς της δημόσιας κοινωνικής, οικονομικής και μορφωτικής δραστηριότητας.  Ο τεράστιος όγκος των δεδομένων αυτών, κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του, είτε δεν είναι προσβάσιμος από τους πολίτες, είτε διατίθεται με τρόπους που δεν ευνοούν ή εμποδίζουν την επεξεργασία του.

Η πρωτοβουλία 4Δ (Δημόσια Δεδομένα, Δικά μας Δεδομένα) φιλοδοξεί να αναδείξει την αναγκαιότητα παροχής από τους Δημόσιους φορείς πλήρους πρόσβασης στα δεδομένα που διαθέτουν και να κινητοποιήσει πολίτες και πολιτικό προσωπικό για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Διαβάστε περισσότερα για αυτή την πρωτοβουλία πολιτών εδώ.

Η Ελεύθερη πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα είναι μεγάλο θέμα.  Εκτείνεται από την ποιότητα λειτουργίας της σύγχρονης δημοκρατίας, έως την ανάπτυξη, την καινοτομία, τη γνώση αλλά και την  καθημερινότητα όλων μας.

Αυτή η καμπάνια είναι μια ευκαιρία για τις πρώτες ελληνικές καλές πρακτικές.

2 thoughts on “Δημόσια Δεδομένα, Πραγματικά Δημόσια.

  1. Η υπόθεση του Βατοπεδίου πιθανόν να δώσει μια καλή ευκαιρία ώστε η υπόθεση των 4Δ να γίνει γνωστή στο ευρύτερο κοινό. Αυτό τουλάχιστον , είχα την ευκαιρία να συστήσω σε γνωστούς κοινοβουλευτικούς που θα κάνουν παρέμβαση τις επόμενες μέρες και νομίζω ότι θα το αξιοποιήσουν. Εσείς οι πρωτεργάτες ας είστε έτοιμοι να αξιοποιήσετε μια τέτοια δυνατότητα.
    Η αναφορά Τατούλη , όπως θα γράψω στο blog μου τις επόμενες μέρες, στα 4Δ ήταν θετική. Πιθανόν όμως να υπάρχει δυνατότητα να ανεβεί ακόμα πιο ‘ψηλά’ το θέμα και πιο θεσμικά…

  2. Το θέμα της ελεύθερης πρόσβασης στην δημόσια πληροφορία έχει τεράστιο πεδίο εφαρμογής που σε μεγάλο βαθμό παραμένει ανεξερεύνητο ακόμα. Οι περισσότερες υποθέσεις διαφθοράς και αδιαφάνειας είναι μια καλή αφορμή για κατάλληλες θεσμικές παρεμβάσεις που θα κάνουν ευρύτερα γνωστό το θέμα.
    Τις επόμενες μέρες ετοιμάζουμε με το re-public μια τέτοια συζήτηση στο wikipolitics

Σχολιάστε